امواج ماکروویو چیست؟

امواج به طور کلی حامل انرژی هستند و می توانند با تابیدن به اشیاء خاصی این انرژی را به آنها انتقال داده و مولکول های آن را به جنبش وادارند. به طور مثال یکی از کاربرد های این امواج استفاده از آنها در دستگاه های فر موجود در آشپزخانه برای گرم کردن و یا پختن مواد غذایی است. وقتی حرف از استفاده از این امواج برای درمان به میان می آید منظور استفاده از آنها برای ایجاد نوسان در ضایعات موجود در بدن، گرم کردن آن ها و در نتیجه مرگ سلول های غیر عادی می باشد. یکی از مزیت های این امواج این است که می توان با آنها تنها بافت ضایعه یا توده را از بین برد بدون این که به بافت عادی و سالم بدن آسیبی برسد.

درصد بسیار بالایی از توده های تیروئید خوش خیم هستند و حتی در مواردی نیاز به درمان ندارند ولیکن برخی از انواع این توده ها با بزرگتر شدن و وارد کردن فشار به باقی اندامها در قسمت گلو باعث آزار و اذیت بیمار می شوند، درمان این نوع توده ها به روش ماکرویو و همچنین درمانهایی مانند آر اف (RF) امکان پذیر بوده و بیماران بسیاری با این روش کاملا بهبود می یابند، در مورد توده های بدخیم نیز می توان از این روش استفاده کرد ولیکن این درمان بسته به شرایط بیمار و توده خواهد بود، می توانید توضیحات بیشتر را در این مورد از زبان دکتر حجت ابراهیمی نیک فوق تخصص رادیولوژی مداخله ای در فیلم فوق بشنوید و اگر سوالی در این زمینه برایتان باقی ما تماس بگیرید

چگونه از امواج ماکروویو برای درمان توده های تیروئیدی استفاده می شود؟

با توجه به گرمایی که این امواج انتقال داده و این که توده ها همواره در سطح اعضای مختلف بدن نیستند، بلکه ممکن است در عمق آنها باشند؛ این احتمال وجود دارد که با تابیده شدن به اعضای بدن، قسمت های سالم مثل پوست دچار سوختگی شوند.

برای جلوگیری از این موضوع ابتدا با ابزار های تشخیصی مثل سی تی اسکن و ام آر آی محل دقیق توده مشخص می شود تا بهترین مکان برای ورود و رسیدن به توده تشخیص داده شود. سپس همزمان با مانیتورینگ محل مورد نظر توسط ابزار آلات تصویر برداری، پزشک با سوزن های ماکروویو پوست را می شکافد تا دقیقا به نزدیکی محل توده رود. این سوزن ها به دستگاه مولد ماکروویو متصل هستند و با تولید امواج، مولکول های توده سرطانی یا غیر سرطانی نوسان شدیدی پیدا کرده و به دمایی در حدود ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد می رسند. این دما ۸۰ درجه از دمای جوش آب بالاتر است و می تواند توده را کوچک کرده و کم‌کم از بین ببرد.

اگر این سوزن ها دقیقا به سمت محل توده هدایت شده باشند خبری از آسیب به سایر ارگان ها و بافت های بدن نیست.

در چه صورت درمان با امواج ماکروویو نتیجه بخش است؟

زمانی که این توده ها کمتر از پنج عدد بوده و هر کدام قطری کمتر از شش سانتی متر داشته باشد این درمان توصیه می شود.

مزیت های درمان توده های تیروئیدی با امواج ماکروویو

  • روش درمانی کمتر تهاجمی

  • دوره ی ریکاوری یا بهبود کوتاه تر

  • شانس کمتر ابتلا به عفونت نسبت به جراحی

  • کمتر بودن زمان بستری در بیمارستان و درنتیجه صرفه بیشتر اقتصادی

  • آسیب کمتر به غده ی پاراتیروئید

  • آسیب کمتر به حنجره به علت مانیتور حنجره ی بیمار در طول پروسه

  • آسیب کمتر به پوست و درنتیجه حفظ زیبایی ظاهر بیمار نسبت به روش های جراحی که بافت اسکار ایجاد می شود

  • در این روش درمانی اثر غرق شدن گرما (heat sink effect)، اختلال چندانی ایجاد نمی کند.‌ این اثر هنگامی ایجاد می شود که به علت نزدیکی توده با یک رگ بزرگ خونی این رگ خاصیت خنک کنندگی ایجاد کرده و در نتیجه مانع از داغ شدن سلول های توموری و مرگ آنها می شود.

درمان توده های تیروئیدی با ماکروویو چقدر طول می کشد؟

بسته به مواردی مثل تعداد ضایعات، محل آنها، سهولت دسترسی و سایزشان زمان این پروسه از یک تا دو ساعت متغیر است. البته بیمار از چند ساعت قبل در بیمارستان حاضر می شود تا مواردی مثل چک کردن علائم و آماده سازی های قبل از شروع درمان انجام شود.

آیا درمان توده های تیروئیدی با امواج ماکروویو قطعی است؟

اگر تعدادی از سلول های سرطانی در محل مورد نظر باقی مانده و یا اینکه توده ی سرطانی متاستاز به بافت های اطراف داده باشد این احتمال وجود دارد که دوباره عارضه عود کند.

 

بعد از درمان توده های تیروئیدی با ماکروویو چه اقداماتی مورد نیاز است؟

بعد از اتمام پروسه بیمار باید استراحت کافی داشته باشد تا هر چه سریع تر بدنش به حالت عادی برگردد. همچنین لازم است که مرتبا به پزشک برای مانیتور شدن سلامت غده ی تیروئیدش مراجعه کند تا در صورت عود مجدد توده، هر چه سریع تر اقدامات درمانی لازم انجام شود.

آیا نیاز است که درمان توده های تیروئیدی با امواج ماکروویو تکرار شود؟

این موضوع بسته به نظر پزشک و نوع توده، سایز و تعداد آن دارد. به طور مثال اگر توده ها کمتر و سایز کوچک تری داشته باشند معمولا همان یک جلسه کافی است اما هرچه تعداد و سایز توده ها بیشتر باشد ترجیح داده می شود که دفعات درمان بیشتر شده و کم کم توده ها از بین بروند تا به بدن بیمار فشار وارد نشود.

مقایسه ی بین درمان با RFA و امواج ماکروویو(MWA)

به نقل از پایگاه داده ی ScienceDirect فرسایش بوسیله ی امواج ماکروویو (MWA)، درمانی است که در آن گرما بوسیله ی امواج الکترومغناطیسی تولید شده تا به سلول های توموری با گرمای بیش از حد آسیب برساند(hyperthermic injury). مکان های فرسایشی با آنتن های امواج ماکروویو نسل سوم می توانند به بزرگی ۶ سانتی متر باشند.

در مقایسه با درمان RFA امواج ماکروویو چندین مزیت دارند. امواج ماکروویو قادر هستند دمای بالاتر و سریع تری از RFA تولید کنند و نسبت به اثر غرق شدن گرما( heat sink effect) حساسیت کمتری دارند. همین عامل باعث می شود محل فرسایشی قابل پیش بینی ای را ایجاد کنند.

طبق یک مطالعه ی سیستماتیک میزان عوارض ایجاد شده در روش RFA و MWA یکسان است.

 

2 پاسخ
  1. Anonymous
    Fatemeh says:

    آیا گره های بدخیم هم با این روش قابل درمان هستند؟

    مدیر سایت says:

    بله قابل درمان است گره های بدخیم در شرایط خاصی کاندید عمل RF هستند. 1. گره بدخیم اولیه که درمانی روی آن صورت نگرفته باشد در صورتیکه اندازه گره زیر یک سانت باشند سابقه فامیلی نداشته باشند و تنها یک گره بدخیم باشد و درگیری غدد لنفاوی نداشته باشند میتواند کاندیدای عمل RF باشد به شرطی که قبلش هم حضوری سونوگرافی و مشاوره انجام گرفته باشد 2. در مواردی هم که بیمار بدخیمی داشته و جراحی کرده و بعد از مدتی دوباره گره تیروئید عود کرده است و بیمار با چند غدد لنفاوی بدخیم دوباره مراجعه میکنند نیز کاندیداهای مناسبی برای عمل RF تیروئید هستند

    Reply

نظرات

نظر خود را با ما در میان بگذارید
نشانی ایمیل منتشر نخواهد شد

نظرات

Your email address will not be published. فیلدهای ستاره دار اجباری هستند *