بیوپسی (نمونه برداری) غده پروستات آزمایشی برای برداشتن نمونه های کوچک از بافت پروستات است تا بتوان آنها را در زیر میکروسکوپ مورد مطالعه قرار داد. برای انجام این کار سوزن نازکی از طریق رکتوم و مجرای ادراری و یا از طریق ناحیه بین تتانوس و کیسه بیضه عبور داده می شود (بیوپسی ترنس رکتال و بیوپسی پرینیوم). روش از پرکاربردترین روشهاست. این نمونه بافتی که در هنگام بیوپسی (نمونه برداری) برداشته شده است برای بررسی وجود سلولهای سرطانی مورد مطالعه قرار می گیرد بیوسی زمانی انجام شود که در تست های خونی مقدار بالای آنتی ژن اختصاصی پروستات مشاهده شود (PSA) و یا اینکه پس از معاینه رکتال با استفاده از دستگاه مشخص شود که غده پروستات غیر عادی است یا توده دارد.
بیوپسی (نمونه برداری) پروستات برای مشخص کردن ماهیت توده یافت شده در پروستات و همچنین علت بالا رفتن مقدار آنتی ژن اختصاصی پروستات در خون انجام میشود.
آمادگی بیمار
اگر بیمار هرگونه مشکل خونریزی داشته باشد، نسبت به لاتکس یا هر داروی دیگر از جمله عوامل بیهوشی و بیحسی حساسیت داشته باشد، برخی داروها را به صورت منظم مصرف کند، از داروهای رقیق کننده خون از جمله وارفارین هپارین انوکساپارین آسپرین ایبوپروفن یا سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی استفاده کنند باید آنها را به اطلاع پزشک برساند
از بیمار خواسته می شود فرمی را امضا کند که نشان می دهد او مخاطرات این آزمایش را پذیرفته و با انجام آن موافق است. پزشک توضیحات کاملی در ارتباط با نحوه انجام کار و مخاطرات این آزمایش و هدف از انجام آن را ارائه می دهد. اگر بیوپسی پروستات تحت بی حسی موضعی و از ناحیه بین مقعد و کیسه بیضه انجام شود هیچ مرحله اضافه ی آماده سازی وجود نخواهد داشت. اگر بیوپسی از طریق رکتوم انجام شود ممکن است قبل از بیوپسی لازم باشد انما انجام دهید. در صورت انجام بیوپسی با بیهوشی عمومی پزشک به شما دستوراتی در رابطه با عدم مصرف غذا و مواد آشامیدنی ارائه خواهد نمود که باید این دستورات را دقیقاً انجام داد. اگر در صورتی که پزشک از شما بخواهد در روز عمل داروی خاصی را مصرف کنید آن را با مقدار اندکی آب مصرف نمایید. در هنگام آماده سازی برای انجام بیوپسی رگ گیری انجام شده و داروهای آرامبخش در حدود یک ساعت قبل از نمونه برداری تجویز می شود.
نحوه انجام نمونه برداری
نمونه برداری توسط پزشک انجام میشود دارای تخصص لازم در ارتباط با مشکلات ادراری تناسلی است نمونه برداری ممکن است در مطب پزشک کلینیک جراحی یا اتاق عمل بیمارستان انجام شود قبل از انجام بیوپسی پروستات آنتی بیوتیک هایی تجویز می شود تا از عفونت جلوگیری شود. ممکن است از شما خواسته شود لباس های تان را بیرون آورده و از لباسهای مخصوص اتاق عمل استفاده کنید. معمولاً از اولتراسوند ترانس رکتال برای هدایت سوزن نمونه گیری در هنگام بیوپسی پروستات استفاده می شود
بیمار ممکن است هنگامی که سوزن نمونه برداری فرو برده می شود اندکی احساس فشار کنند برای انجام نمونه برداری ترانس رکتال ممکن است هنگامی که پروب سونوگرافی حرکت داده می شود یا پزشک از انگشتان خود استفاده میکند بیماری اندکی احساس فشار در ناحیه رکتوم داشته باشد. وقتی سوزن نمونه برداری در غده ی پروستات فرو برده می شود ممکن است بیمار ناگهان سوزش گذرایی را احساس کند. معمولا چندین نمونه بیوپسی گرفته می شود.
پس از بیوپسی از شما خواسته می شود از انجام فعالیت های شدید برای حدود ۴ ساعت اجتناب نمایید ممکن است درد خفیفی را در ناحیه لگن احساس کنید و تا پنج روز در ادرار خود خون مشاهده نمایید. همچنین ممکن است تغییر رنگ جزئی تا یک ماه پس از نمونه برداری در منی مشاهده شود. اگر نمونه برداری ترانس رکتال انجام شده باشد ممکن است دو تا سه روز پس از نمونه برداری شاهد خونریزی از ناحیه مقعد باشید. در صورت انجام نمونه برداری به صورت ترانسیورترال تا چند ساعت پس از نمونه برداری برای شما کاتتر ادراری گذاشته می شود همچنین ممکن است لازم باشد برای چند روز پس از نمونه برداری داروهای آنتی بیوتیک مصرف کنید.
اگر از بیهوشی عمومی برای شما مورد استفاده قرار گرفته باشد پس از نمونه برداری برای چند ساعت به اتاق ریکاوری بعد می شوید ممکن است لازم باشد هماهنگی هایی برای رساندن شما به خانه انجام دهید در خانه ممکن است خارش نواحی مختلف بدن و خستگی احساس نمایید
مخاطرات نمونه برداری
انجام نمونه برداری پروستات با برخی ریسکهای جزئی همراه است که عبارتند از:
- عفونت: این عارضه در مردانی که پروستاتیت تشخیص داده نشده، شایع تر است معمولاً قبل از نمونه برداری آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز می شود تا جلوی گسترش عفونت گرفته شود
- خونریزی در مجرای ادراری و مثانه: این خونریزی می تواند باعث به وجود آمدن هماتوم ناتوانی برای ادرار کردن و تکرر ادرار شود
- خونریزی از ناحیه رکتوم: در صورت انجام بیوپسی ترانس رکتال ممکن است اندکی خونریزی از رکتوم دو تا سه روز از نمونه برداری وجود داشته باشد
- واکنش آلرژی نسبت به عوامل بی حسی استفاده شده در هنگام بیوپسی
پس از بیوپسی باید در صورت داشتن یکی از علایم زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
- خونریزی شدید یا خونریزی که برای بیش از دو یا سه روز ادامه پیدا کنند
- افزایش درد
- تب کردن
- ناتوانی برای ادرار کردن ظرف مدت هشت ساعت یا مشاهده خون در ادرار برای بیش از دو یا سه روز
نتایج
نمونه برداری از غده پروستات به منظور جمع آوری نمونه هایی از بافت پروستات انجام می شود تا بتوان آنها را زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار داد معمولاً پس از مدت ۱۰ روز می توان به نتایج دست پیدا کرد اگر سلول های سرطانی شناسایی شود معمولا درجه ابتلاء مشخص میشود. این درجه میزان تهاجمی بودن سرطان را نشان می دهد.
عواملی که بر نمونه برداری پروستات اثر می گذارند و به واسطه آنها ممکن است نتوانید نتایج مناسبی از نمونه برداری پروستات بگیرید عبارتند از:
ممکن است در نمونه برداری میزان مناسب و کافی بافت وجود نداشته باشد تا بتوان بر اساس آن به تشخیص رسید
احتمال غفلت از وجود سرطان به واسطه ی اندک بودن مقدار بافت برداشته شده
این نمونه برداری در مرکز سونوگرافی تیراد با وجود امکانات پیشرفته جهت انجام بیوپسی های بدون درد همراه با sedation در حضور متخصص بیهوشی در عرض چند دقیقه توسط دکتر ابراهیمی نیک انجام میشود و نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست.
برای دریافت نوبت دهی اینترنتی می توانید از طریق لینک زیر اقدام نمایید:
نوبت دهی آنلاین بیوپسی دکتر ابراهیمی نیک
سلام آقای دکتر ببخشید لطفا میشه بفرمایید بیوپسی بدون درد همراه با sedation یعنی چه؟
بیوپسی همراه با sedation یعنی بیمار علاوه بر اینکه هیچ دردی حس نمی کند، تجربه یک خواب راحت و آرام و حین انجام بیوپسی خواهد داشت.
سلام اقای دکتر پدر من استنت قلبی دارن و تبریز هستیم، دکتر قلبش اجازه نداد برای نمونه برداری در کلینیک، تویه بیمارستان با بیهوشی بیوپسی انجام شد، و نتیجه خوش خیمی بود… الان باز بعد از شش ماه دوباره دکترش میگه باید بیوپسی بشه، چه کاری میشه انجام داد ؟ دوباره بیمارستان باید انجام بشه؟ یا متد جدیدی هس که اینجا خبر ندارن میشه مارو راهنمایی کنید؟