RF تیروئید توسط دکتر ابراهیمی نیک

مقدمه

در ایالات متحده آمریکا به طور تقریبی، نیمی از جمعیت تا سن 60 سالگی، دچار ندول تیروئید می‌شوند. متاسفانه ندول‌های تیروئید، احتیاج به جراحی دارند. اما جای نگرانی نیست. چرا که ما در این مقاله، بهترین جایگزین جراحی‌های پرهزینه و پردردسر ندول تیروئید را به شما معرفی می‌کنیم. فرسایش (ابلیشن) با فرکانس رادیویی (RFA) یک جایگزین موثر است و در واقع به هیچگونه جراحی یا هورمون درمانی، احتیاج ندارد. اما سوال اینجاست RF تیروئید چیست؟ با ما همراه باشید تا به طور کامل، این روش نوین درمان ندول تیروئید را بررسی کنیم.

مباحثی که در این مقاله بررسی می‌کنیم :

ندول تیروئید چیست؟

ندول‌های تیروئید به توده‌های جامد یا پر از مایعی گفته می‌شود که در تیروئید فرد ( غده پروانه‌ای شکلی که در گردن انسان وجود دارد ) تشکیل می‌شوند. این ندول‌ها، اغلب اوقات، خوش خیم هستند. اما گاهی اوقات اگر از حد معمول بسیار بزرگتر شوند، به طوری که علائمی را بر روی ساختار گردن ایجاد کنند، می‌توانند شرایط دشواری را برای بیماران بوجود بیاورند.

در این صورت برای رو به رو شدن با این مشکل، دو راهکار وجود دارد :

  • انجام عمل جراحی که در آن قسمتی یا کل تیروئید بیمار، برداشته می‌شود(این عمل نیاز به بیهوشی عمومی، برش و مصرف مکمل‌های هورمونی تا پایان عمر دارد)
  • دست و پنجه نرم کردن با دردها، مشکلات و علائم بیماری، تا پایان عمر.

خبر خوبی که وجود دارد این است که راه‌حل سومی هم به این لیست، اضافه شده است. این راهکار فرسایش (ابلیشن) با فرکانس رادیویی (RFA تیروئید) که در آن از گرما و حرارت برای کوچک کردن ندول‌های تیروئید استفاده می‌شود، است.

خبر خوب تر این است که در این درمان، هیچ خبری از جراحی، جای زخم یا هورمون درمانی تا پایان عمر نیست.

RF تیروئید بوسیله قرار دادن یک پروب سوزنی شکل در ندول تیروئید، انجام می‌شود.

در این روش، ابتدا نوک سوزن گرم می‌شود و ندول را از داخل گلو تخریب می‌کند.

با توجه به تحقیقات انجام شده در سال 2020 زیبایی بیماران، ده هفته پس از RFA تیروئید بهبود می‌یابد. این زیبایی، شامل رفع برآمدگی گلو و سایر مشکلات آزاردهنده است.

خوب است بدانید ‌ندول تیرویید بسیار شایع است. این اختلال بیشتر در زنان ایجاد می‌شود. ندول تیروئید باعث بروز مشکلات زیر می‌شود:

  • تغییر صدا (گرفتگی صدا)
  • مشکل در تنفس
  • مشکل در بلع
  • سرفه‌های مداوم و دردناک
  • برآمدگی بزرگ در گلو

RFA تیروئید چیست؟

فرسایش حرارتی با استفاده از فرکانس رادیویی، یک روش جدید و کم دردسر است که به عنوان جایگزینی برای جراحی در بیماران مبتلا به ندول‌های تیروئید خوش خیم، استفاده می‌شود.

به زبان ساده، ار اف تیروئید، تکنیکی است که در آن از الکترود دارای جریان متناوب با فرکانس بالا برای ایجاد سوختگی در بافت نرم تیروئید، استفاده می‌شود. این کار سبب مرگ سلولی و کوچک شدن بخش آسیب دیده می‌‌شود.

فناوری نوین RFA فقط در درمان تیروئید، نقش بالایی ندارد. بلکه به طور گسترده برای طیف وسیعی از بیماری‌ها مانند دردعصبی، برخی از سرطان‌ها و بیماری‌های عروقی استفاده می‌شود. سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) در سال 2018 استفاده از RF تیروئید را در ندول‌های خوش خیم، تایید کرده است.

آیا ار اف تیروئید اثربخش است؟

قبل از عمل RF شما باید مدارک پزشکی خود را برای پزشک متخصص اینترونشن تیروئید بفرستید تا بررسی کند آیا شما برای درمان با RF مناسب هستید یا نه؟ بیمارانی مناسب این شیوه ی درمانی هستند که خوش خیم بودن ندول تیروئیدشان با بیوپسی (نمونه برداری) تایید شده باشد. ترجیحا متعدد نباشند و اندازه ی آن زیر 5 سانت باشد. همچنین ندول هایی که ساختار کیستیک یا مایع دارند بهتر به درمان جواب می دهند. درصورتیکه که ندول تیروئید بزرگتر از5 سانتی متر باشد ممکن است تعداد جلسات انجام عمل RF بیشتر باشد. نکته ای که حائز اهمیت هست بررسی کامل شرایط بیمار برای دانستن این نکته که آیا بیمار کاندید مناسبی برای انجام عمل RF میباشد یا خیر. اگر ندول تیروئید شما به ساختارهای حیاتی از جمله عصب تارهای صوتی، رگ‌های خونی یا مری نزدیک باشد، نیز می‌توانید از طریق ار اف تیروئید اقدام به درمان آن کنید.

برای مشاوره RF می توانید هم اکنون از طریق نوبت دهی اینترنتی اقدام کنید یا پرونده ی پزشکی خود را از طریق واتساپ برای ما ارسال کنید.

نحوه انجام RF تیروئید به چه صورت است؟

این روش، تحت بی حسی موضعی و با آرام بخشی خفیف تا متوسط(داروهای IV) انجام می‌شود. این کار به شما کمک می‌کند تا آرام، راحت و منسجم بمانید. در طول انجام عمل باید بتوانید با پزشک متخصص خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که تارهای صوتی شما، تحت تاثیر قرار نگرفته و آسیب ندیده است.

هنگام عمل

با استفاده از سونوگرافی، پزشک متخصص رادیولوژی مداخله ای یک سوزن نازک را وارد ندول کرده و آن را از داخل، جدا می‌کند. این کار، تحت هدایت سونوگرافی انجام می‌شود. این به آن معناست که می‌توانید کل سوزن را در طول عمل، مشاهد کنید. این موضوع، خطرات احتمالی و عوارض را کاهش می‌دهد. سوزن به یک ژنراتور وصل است که از انرژی برق، برای تولید گرما در اطراف نوک سوزن، استفاده می‌کند. پزشک سوزن را در ندول عقب و جلو می‌برد تا آن را از داخل بسوزاند. توجه داشته باشید که بافت طبیعی تیروئید، تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت. بافت فرسوده، رفته رفته به بافت اسکار تبدیل می‌شود و باعث آغاز کوچک شدن ندول می‌شود.

پس از عمل

بعد از عمل می‌توانید تا زمانی که اثر آرامبخش از بین برود، استراحت کنید. خوب است بدانید که اکثر بیماران در همان روز قادر هستند به خانه برگردند. بهتر است یک نفر در طول اجام عمل و همینطور بعد از آن، شما را همراهی کند.

چه کسی باید تحت درمان RF تیروئید قرار بگیرد؟

به طورکلی هر بیماری که دارای ندول خوش خیم و کاندید عمل جراحی است، می‌تواند RFA را انتخاب کند. این شامل بیمارانی می‌شود که دارای علائم یا مشکلات زیبایی ناشی از رشد ندول هستند یا ندول سمی دارند(ندول سمی به ندولی گفته می‌شود که هورمون تیروئید بیش از حد معمول، تولید می‌کند). معمولا پزشک RFA تیروئید را به بیمارانی توصیه می‌کند که نمی‌توانند با خیالی آسوده، عمل جراحی انجام دهند(مانند افرادی که نمی‌توانند تحت بیهوشی قرار بگیرند).

خوب است بدانید قبل از RFA تیروئید برای تایید خوش خیم بودن ندول به دو بیوپسی جداگانه نیاز دارید. اگر تا قبل از این، نمونه برداری نکردید، متخصص رادیولوژی مداخله ای تیروئید شما می‌تواند این دو بیوپسی را در مطب، انجام دهد. زمانی که بیوپسی نشان داد، شما فاقد سرطان تیروئید هستید، پزشک برای شما برنامه ریزی‌های لازم را برای انجام ار اف تیروئید می‌کند.

چه کسی نمی‌تواند مورد عمل RF تیروئید قرار بگیرد؟

ار اف تیروئید، به هیچ عنوان به بیماران باردار و بیماران دارای ضربان ساز قلب، توصیه نمی‌شود.

ریسک و خطرات احتمالی ار اف تیروئید چیست؟

عوارض RF تیروئید، مشابه عوارض جراحی است با این تفاوت که با سرعت کمتری رخ می‌دهد. خطراتی مانند فلج تارهای صوتی، خونریزی، گرفتگی صدا، عفونت و آسیب به ساختارهای اطراف گردن، شما را تحدید می‌کنند.

یکی از معایب RFA تیروئید، این است که احتمالا تحت پوشش بیمه قرار نمی‌گیرد، چرا که یک روش جدید است. ابلیشن فرکانس رادیویی درحال حاضر، هزینه‌های بالایی دارد.

از معایب دیگر آن میتوان به طولانی بودن مدت زمان اثربخشی درمان اشاره نیز کرد معمولا بین یک تا 6 ماه طول میکشد تا نتیجه ی اثربخشی درمان مشخص شود.

چرا باید RF تیروئید را انجام دهید؟

تا اینجای مقاله، از خطرات و معایب ار اف تیروئید صحبت کردیم. اما اکنون می‌خواهیم مزایا و دلایلی که باید ار اف تیروئید را انجام دهید، بررسی کنیم.

  • ار اف تیروئید، هیچ جای زخمی برای شما به جا نمی‌گذارد. این موضوع، برای کسانی که به زیبایی خود اهمیت می‌دهند و بیمارانی که اسکارهای کلوئیدی ایچاد می‌کنند، یک خبر خوب است.
  • هیچ جراحی صورت نمی‌گیرد، پس به طور کامل تیروئید خودتان را حفظ می‌کنید و هیچ مشکلی برای تیروئید، بوجود نمی‌آید.
  • خبر خوب دیگر این است که هیچ احتیاجی به مصرف مکمل‌های هورمونی تیروئید، ندارید.

بعد از RFA تیروئید باید منتظر چه نتایجی باشید؟

مطالعات انجام شده، نشان می‌دهند که بیماران می‌توانند انتظار داشته باشند که بعد از ار اف تیروئید، ندول آن‌ها نزدیک به 50 تا 97 درصد، کوچک‌تر شده باشد.

بیماران در چهار هفته اول، حداکثر انقباض را دارند. ندول طی شش ماه تا یکسال، به روند کوچک شدن، ادامه خواهد داد. با کوچک شدن ندول تیروئید، علائم ناشی از آن نیز کاهش می‌یابند.

پزشک رادیولوژی مداخله ای، با استفاده از سونوگرافی، روند پیشرفت شما را بررسی می‌کنند.

توجه : احتمال رشد مجدد ندول، بسیار پایین است، با این حال ممکن است اتفاق بی‌افتد که در این شرایط، می‌توانید مجددا تحت درمان RF تیروئید قرار بگیرید.

 در ویدئوی کوتاه زیر میتوانید کنترل سونوگرافی بعد از عمل RF تیروئید توسط دکتر ابراهیمی نیک را مشاهده کنید.

آیا از این روش در ایران استفاده می‌شود؟

بله، در حال حاضر این روش درمانی توسط دکتر ابراهیمی نیک متخصص و فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای در ایران انجام می‌شود.

جمع بندی

همانطور که در طول مقاله گفتیم، شما می‌توانید از RF تیروئید به عنوان یک جایگزین مطمئن و بی‌دردسر برای درمان ندول‌های تیروئید، استفاده کنید. از اینکه ما را تا اینجای مقاله همراهی کردید، سپاسگزاریم.

0 پاسخ

نظرات

نظر خود را با ما در میان بگذارید
نشانی ایمیل منتشر نخواهد شد

نظرات

Your email address will not be published. فیلدهای ستاره دار اجباری هستند *