بیوپسی چیست؟
به روشی که برای استخراج بافت ها یا سلول ها، مایعات یا رشد سلول ها به کار می رود بیوپسی می گویند و این نمونه ها برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال می شوند و با میکروسکوپ تجزیه تحلیل می شوند.
بیوپسی را معمولاً رادیولوژیست، متخصصان پوست و جراحان انجام می دهند. باید در این زمینه از پزشک خود بپرسید چه کسی بیوپسی شما را انجام می دهد و تفسیر می کند. تفسیر نتایج بر اساس نوع بیوپسی متفاوت است.
چگونگی انجام بیوپسی
انجام نمونه برداری به روش های مختلفی انجام می شود که بستگی به محل نمونه برداری دارد. بیوپسی انواع مختلفی دارد از جمله:
- بیوپسی سوزنی
- بیوپسی آندوسکوپی یا لاپاروسکوپی
- بیوپسی برش
- بیوپسی بعد از عمل
- بیوپسی مغز استخوان
در ادامه مطالب ما شما را با بیوپسی سوزنی آشنا می کنیم که چگونه پزشک شما در همه مراحل به شما کمک می کند تا با اطلاعات کافی تصمیمات مهم سلامتی خود را بگیرید چرا که بهترین راه برای تشخیص به موقع سرطان یا بیماری های دیگر بیوپسی است، اینکه نیاز به نمونه برداری داشته باشید احتمالاً شما را نگران می کند اما شما حق دارید اگر سوالی دارید مطرح کنید و نگرانی های خود را بپرسید خصوصا اگر پزشک شما به سرطان مشکوک باشد.
بیوپسی سوزنی
برداشتن بافت ها، مایع یا سلولها از تودههای غیرطبیعی موجود در سینه، تیروئید، غدد لنفاوی یا سایر نواحی بدن بوسیله بیوپسی سوزنی امکان پذیر است. در این روش نمونه ی جمع آوری شده برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال می شود تا پزشک تشخیص دهد آیا سرطان یا بیماری های دیگر در بدن شخص دیده می شود یا خیر.
چگونگی انجام بیوپسی سوزنی
در این روش، پزشک با استفاده از یک سوزن نازک و توخالی و یک سرنگ برای برداشتن سلول، بافت یا مایع از توده های مشکوک به بیماری، یا مناطق مختلفی از بدن که دارای توده های غیر طبیعی هستند، استفاده می کند.
نمونه برداشته شده برای بررسی بیشتر و علت اختلال ، به آزمایشگاه ارسال می شود تا آزمایشات لازم زیر میکروسکوپ انجام شود.
علت انجام نمونه برداری
پزشک در مواردی این کار را انجام می دهد که در اسکن تصویربرداری اختلالاتی را در قسمت هایی از بدن ببیند یا توده های غیر طبیعی را مشاهده کند. غالباً در این صورت با انجامنمونه برداری توده های موجود در سینه، غدد لنفاوی یا تیروئید را مورد بررسی قرار می دهد. یکی از کاربردهای بیوپسی سوزنی تشخیص سرطان است، غالباً برای تایید کردن سرطان یا رد کردن مشکوک بودن به سرطان، این کار انجام می شود. دیگر موارد استفاده عبارتند از:
- پیدا کردن عفونت هایی مانند سل
- تطبیق بافتهای عضو قبل از پیوند و جستجوی نشانههای رد عضو پس از پیوند
- اختلالات التهابی یا تشخیص بیماری های کبدی مانند هپاتیت C
- تعیین علت خونریزی در رحم
- تعیین بیماری های عروق خونی و بافت همبند مانند ماهیچه ها
- پیدا کردن آسیب عصبی
- یافتن علل ناباروری
- اختلالات ایمنی
در بعضی از موارد پزشک بیوپسی را برای پیشرفت برنامه درمانی شما انجام می دهد. برای مثال، این امر به پزشک شما در تصمیم گیری اینکه انجام جراحی بهترین درمان برای شما می باشد یا درمان دیگری را باید در نظر گرفت، بسیار کمک می کند.
انواع مختلف بیوپسی سوزنی
آسپیراسیون فاین نیدل یا سوزن ظریف: در این روش یک سوزن نازک چند سانتیمتری و سرنگ برای گرفتن سلول ها، بافت ها و مایعات بکار می رود.
کورنیدل بیوپسی : در این روش سوزن درشت توخالی برای بیرون کشیدن بافت بکار می رود.
نمونه برداری کورنیدل به روش استریوتاکتیک شامل استفاده از هدایت ماموگرافی برای برداشتن نمونه بیوپسی از محل مورد نظر است. غالباً این روش در جایی بکار می رود که کلسیفیکاسیون وجود داشته یا نتایج حاصل از ماموگرافی قابل ملاحظه نیستند.
روش کوربیوپسی تحت خلاء شامل وارد کردن سوزن توخالی تحت هدایت تصویربرداری به محل هدایت مورد نظر است. پس از برش نمونه با استفاده از چاقوی چرخشی، بافت های کوچک بواسطه خلاء به درون محفظه کشیده می شوند. در این شیوه بافت بیشتری در مقایسه با کورنیدل متعارف برداشته می شود.
آمادگی برای انجام نمونه برداری
مصرف بیشتر داروها قبل از عمل منعی ندارد. شاید پزشک بخواهد از بیمارانی که داروهای رقیق کننده خون را مصرف می کنند، مصرف آنها را موقتاً قطع کنند یا به تاخیر بیاندازند تا احتمال عوارض خونریزی ناشی از مصرف این داروها کمتر شود.
برای استفاده از مکمل های گیاهی یا داروهای آسپرین، حتما بایستی با پزشک خود مشورت کنید.
شاید این سوال برای خانم های باردار ایجاد شود که من چگونه برای بیوپسی آماده شوم؟
خانم هایی که باردار هستند باید این موضوع را قبل از انجام بیوپسی با پزشک خود در میان بگذارند تا اقدامات احتیاطی بیشتری انجام شود چرا که انجام آزمایشات تصویربرداری که همراه با نمونه برداری انجام می شود احتمالاً برای جنین ضرر دارد، البته این امر بستگی به نوع و قسمتی از بدن که نموه برداری در آن انجام می شود، دارد. باید حتما در مورد تاثیر این عمل بر سلامت خود و جنین و سوالات استرس زا و نگرانی های خود با پزشک خود مشورت کنید.
برای انجام نموه برداری نیازی به ناشتا بودن نمی باشد ولی گاهی بنا به صلاحدید پزشک امکان دارد تا 8 ساعت قبل از انجام آزمایش چیزی میل نکنید و نوشیدنی نخورید، قبل از انجام بیوپسی جواهرات خود را در بیاورید. لباس های راحت و گشادی که براحتی بتوان آن را پوشید استفاده کنید و همچنین در مواردی استفاده از روپوش بیمارستانی برای آزمایش ضرورت دارد.
برای انجام عمل بیمار به حالت افقی، دراز کشیده یا نشسته است و باید حین انجام آزمایش حرکتی نداشته باشد و ثابت بماند، زمان زیادی صرف این کار نمی شود و وقت گیر نیست. عمل سرپایی انجام می شود و معمولاً در مطب پزشک یا در بیمارستان اینکار صورت می گیرد.
ناحیه مورد نظر برای آزمایش ضدعفونی می شود و با استفاده از بی حسی، درد یا ناراحتی که از سوزن ایجاد می شود را کم می کنند.
محل مورد نظر ضد عفونی و پاکسازی می شود همچنین ممکن است یک عامل بی حسی جهت کاهش درد ناشی از گذاشتن سوزن نیز بکار رود.
در صورتی که عمق نمونه برداری زیاد باشد ممکن است از هدایت تصویری مانند سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)، ماموگرافی (برای نمونه برداری از پستان) یا سونوگرافی برای جهت یابی و موقعیت یابی سوزن استفاده شود.
در روش کوربیوپسی برشی کوچک در پوست ایجاد می شود تا مسیر ورود سوزن باز شود.
پس از قرار گرفتن سوزن در ناحیه مورد نظر، با استفاده از یک سرنگ، سلول ها، بافت ها یا مایعات آزمایش بیرون کشیده می شوند. گاهی در این روش سوزن به ابزار فنری متصل شود که ورود و خروج سریع آن را تسهیل می کند.
گاهی مارکر یا نشانگر کوچکی در محل نمونه برداری باقی گذاشته می شود تا راهنمای محل نمونه برداری برای درمان های احتمالی آینده باشد و بتوان آن را به راحتی در مطالعات تصویربرداری شناسایی کرد. این روش بخصوص برای نمونه برداری از پستان اهمیت دارد و در آنجا یک مارکر تیتانیومی کوچک به نام گیره بیوپسی گذاشته می شود.
گاهی برای رسیدن به نتایج دقیق تر نمونه برداری از بیش از یک محل انجام می شود. در این صورت برای هر محل از سوزن و سرنگی متفاوت استفاده می شود.
هنگامی که آزمایش انجام شد، محل نمونه برداری بانداژ می شود و نمونه جمع آوری شده برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می شود.
بعد از بیوپسی به خانه می روید؟
در صورت استفاده از بی حسی موضعی، بعد از عمل به خانه باز می گردید. اما اگر برای شما از بیهوشی عمومی استفاده کرده باشند قطعاً باید یک شب را در بیمارستان بگذرانید.
مخاطرات بیوپسی سوزنی
بعد از بیوپسی سوزنی احتمالاً با چنین عوارضی مواجه شوید که عبارتند از: خونریزی، تورم، کبودی، درد. این علائم با گذشت زمان طی چند روز بهبود می یابند.
در صورتی که آسیب تصادفی یا عفونت، اطراف بافت های مجاور ایجاد شود سریعا با پزشک در میان بگذارید.
نتایج نمونه برداری سوزنی
بعد از انجام بیوپسی سوزنی و آزمایش های آزمایشگاه، نتایجی حاصل می شود که ممکن است اینگونه باشند:
احتمال اینکه آزمایشگاه برای نتایج دقیق تر درخواست نمونه های بیشتری را داشته باشد، وجود دارد.
پیدا نشدن هیچ گونه بافت غیر طبیعی.
زمانی از نمونه های اضافی یا آزمایش های دیگر از بیمار درخواست می شود که وضعیت بیمار دقیقاً مشخص نیست و در محدوده خطر است چرا که در نمونه آزمایشگاهی بیمار نمونه ترکیبی از سلول های غیر طبیعی دیده می شود.
سلول های پیش سرطانی پیدا می شوند و اگر درمان های لازم صورت نگیرد، احتمالاً به یک بیماری سرطانی تبدیل شود.
سلول های سرطانی پیدا می شوند.
پزشک نتایج آزمایشات را برای بیمار شرح می دهد و کارهایی که لازم باشد برای درمان انجام دهد را به بیمار توضیح خواهد داد.
در صورتی به بیوپسی دیگری نیاز خواهید داشت که برای تشخیص قطعی بیماری نیاز به نمونه بافت بزرگتر باشد، در این شرایط نمونه برداری دیگری انجام می شود.
نتایج بیوپسی همیشه بسیار دقیق هستند. آسیب شناسان با استفاده از میکروسکوپ های تخصصی، سلول های نمونه شما را مشاهده می کنند.
در صورت تشخیص سرطان چه اتفاقی می افتد؟
تفکر اینکه سرطان بسیار ترسناک است وجود دارد اما همیشه باید امید داشت چرا که با پیشرفت علم و کشف دارو های جدید، درمان های جدید تر و به روز تری برای مقابله با سرطان ایجاد می شوند. پزشک شما را یاری می کند تا مطلع بمانید و با اطلاعات کافی برای ورود به مراحل بعدی تصمیمات مهمی در مورد سلامت خود بگیرید. شما آزاد هستید که به همه اطلاعات کافی دست پیدا کنید هر سوالی دارید بپرسید و نگرانی های خود را مطرح کنید.
انواع نمونه برداری توسط دکتر حجت ابراهیمی نیک متخصص و فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی در مرکز سونوگرافی تیراد با کادری مجرب و مرکزی با تجهیزات پزشکی پیشرفته انجام میشود.
شما می توانید از طریق لینک زیر به صورت آنلاین نوبت دریافت کنید
نوبت دهی اینترنتی نمونه برداری
نظرات
نظر خود را با ما در میان بگذاریدنشانی ایمیل منتشر نخواهد شد