نمونه برداری بدون درد از کبد چگونه است؟
نمونه برداری یا بیوپسی کبد روشی شامل برداشتن قطعه کوچکی از بافت کبد است تا بتوان آن را زیر میکروسکوپ از نظر علائم آسیب یا بیماری بررسی کرد. اگر آزمایشات خون یا مطالعات تصویربرداری احتمال وجود مشکل کبدی را مطرح کنند، یکی از گزینه هایی که ممکن است پزشک شما درخواست نماید انجام بیوپسی کبدی است. بیوپسی کبد نیز برای تعیین شدت بیماری کبد استفاده می شود. اطلاعات بدست آمده از نمونه برداری کبد به تصمیم گیری در مورد درمان کمک می کند.
بیوپسی کبدی نیازمند اجرای روشی دقیق برای رسیدن به نتایج مطلوب است از این رو مهارت و تجربه پزشک متخصص در انجام نمونه برداری اهمیت بسزائی برای رسیدن به نتایج دقیق دارد. دکتر حجت ابراهیمی نیک، متخصص و فوق تخصص رادیولوژی مداخله ای، ضمن داشتن سال ها تجربه در زمینه نمونه برداری های تخصصی با هدایت رادیولوژی، خدمات تخصصی نمونه برداری کبدی را با استفاده از بروز ترین تجهیزات و تکنیک های بیوپسی و با حداقل درد و ناراحتی برای بیماران، ارائه می نمایند. در این مقاله شما را با نمونه برداری کبدی، ضرورت انجام، آمادگی های لازم، مراحل و عوارض جانبی احتمالی این پروسیجر آشنا می کنیم.
رایج ترین نوع بیوپسی کبد نمونه برداری از راه پوست یا نمونه برداری پرکوتانیوس نام دارد. این روش شامل وارد کردن یک سوزن نازک از طریق شکم به داخل کبد و برداشتن قطعه ای کوچک از بافت کبدی است. دو نوع دیگر از بیوپسی کبدی که یکی با استفاده از ورید گردن (ترنس ژوگولار) و دیگری با استفاده از یک برش کوچک در ناحیه شکم (لاپاروسکوپیک) انجام می شود نمونه بافت کبد را با استفاده از یک سوزن باریک جمع آوری می کند.
ضرورت انجام نمونه برداری کبد
از مهم ترین دلایلی که استفاده از نمونه برداری کبدی را ضروری می سازد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشخیص مشکل کبدی که بدون این روش قابل شناسایی نیست
- تهیه نمونه ای از بافت متاثر از بیماری که در تست های تصویربرداری شناسایی شده است
- تعیین شدت یا درجه بیماری کبد که این فرآیند مرحله بندی یا استیجینگ نام دارد
- برنامه ریزی روند درمان بر اساس وضعیت کبد که در نمونه برداری مشخص می شود
- تعیین میزان پاسخ به درمان بیماری های کبدی
- کنترل وضعیت کبد پس از پیوند کبد
همچنین ممکن است پزشک شما انجام نمونه برداری کبد برای موارد زیر را توصیه نماید:
- غیر عادی بودن نتایج تست های کبد که با روش های دیگر قابل توضیح نباشند
- وجود توده (تومور) یا سایر ناهنجاری های کبد که در تست های تصویربرداری شناسایی شده اند
- ابتلا به تب مکرر و غیر قابل توضیح
معمولاً بیوپسی کبد برای کمک به تشخیص و مرحله بندی برخی بیماری های کبدی از جمله موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
- بیماری کبد چرب غیر الکلی
- هپاتیت مزمن B یا C
- هپاتیت خود ایمنی
- بیماری کبد الکلی
- سیروز صفراوی اولیه
- کلانژیت اسکلروزان اولیه
- هموکروماتوز
- بیماری ویلسون
عوارض جانبی
همانطور که گفتیم اگر نمونه برداری کبد توسط پزشک باتجربه انجام شود، روشی بی خطر و فاقد عوارض جانبی قابل توجه است. دکتر حجت ابراهیمی نیک با استفاده از جدید ترین و بروز ترین تکنیک ها و تجهیزات نمونه برداری، این پروسیجر را بدون هر گونه درد و عوارض جانبی انجام می دهند.
می توان از جمله عوارض جانبی که بواسطه استفاده از روش ها و تجهیزات معمول نمونه برداری و در صورت فقدان تجربه کافی پزشک ایجاد شوند، به موارد زیر اشاره کرد:
- درد. درد محل بیوپسی شایع ترین عارضه پس از نمونه برداری کبد است. هر چند درد پس از بیوپسی کبد معمولاً یک ناراحتی خفیف است ممکن است در روش های معمول از یک مسکن مانند استامینوفن با کدئین (تیلنول با کدئین) برای مقابله با آن استفاده شود.
- خون ریزی. گاهی پس از بیوپسی کبدی بیمار دچار خون ریزی در ناحیه نمونه برداری می شود. ممکن است خونریزی بیش از حد نیاز به بستری در بیمارستان برای دریافت خون یا جراحی برای توقف خونریزی داشته باشد.
- عفونت. ممکن است در موارد نادر باکتری ها طی این عمل وارد حفره شکمی یا جریان خون شوند.
- آسیب تصادفی اندام های مجاور. در موارد نادر ممکن است در طول بیوپسی سوزن بیوپسی وارد اندام های داخلی دیگر مانند کیسه صفرا یا ریه در مجاورت کبد شود.
در روش نمونه برداری ترنس ژوگولار، یک لوله نازک از طریق یکی از سیاهرگ های بزرگ گردن وارد بدن می شود و به سیاهرگی که از کبد شما می گذرد، رسانده می شود. در صورت انجام بیوپسی ترنس ژوگولار کبد سایر عوارض بالقوه اما نادر عبارتند از:
- جمع شدن خون (هماتوم) در ناحیه گردن. گاهی ممکن است خون در زیر پوست اطراف محل ورود کاتتر در گردن جمع شده و به طور بالقوه باعث درد و تورم شود.
- مشکلات موقتی در اعصاب صورت. در موارد بسیار نادر ، روش ترنس ژوگولار با آسیب اعصاب صورت و چشم ها همراه می شود و مشکلات کوتاه مدتی مثل افتادگی پلک ایجاد می کند.
- مشکلات موقت تکلم در جایی روی می دهند که فرد پس از این عمل برای مدت کوتاهی دچار گرفتگی صدا، کم شدن بلندی صدا یا نداشتن صدا از تارهای صوتی شود.
- سوراخ شدن ریه. اگر سوزن تصادفاً وارد ریه شود ممکن است اختلال ریوی (پنوموتوراکس) ایجاد کند.
نظرات
نظر خود را با ما در میان بگذاریدنشانی ایمیل منتشر نخواهد شد