تفسیر جواب نمونه برداری تیروئید

 

بهترین و مطمئن‌ترین کار بعد از انجام بیوپسی تیروئید برای تفسیر جواب نمونه برداری تیروئید، مراجعه به پزشک است. اما به طور کلی اطلاعات مشخصی وجود دارد که از انجام این نمونه برداری به دست آمده و به شناسایی نوع بیماری و انجام مراحل درمان کمک می‌کند.

بیوپسی یا نمونه برداری تیروئید، بعد از تشخیص پزشک برای شناسایی مشکل بیمار تجویز می‌شود. در ادامه‌ی این مطلب به بررسی تفسیر جواب نمونه برداری تیروئید و معرفی کلی این آزمایش می‌پردازیم.

تعریف غده‌ی تیروئید و مشکلات آن

غده تیروئید یکی از مهم‌ترین غدد بدن است که با شکل پروانه‌ای خود در قسمت جلوی گردن قرار دارد. این غده مانند یک وسیله‌ی کمکی در بدن فعالیت داشته و با ترشح هورمون‌های مختلف به عملکرد برخی اعضای بدن مثل مغز، قلب، کلیه، کبد و پوست کمک می‌کند. ترشح به اندازه و درست غده تیروئید در بدن باعث تنظیم فعالیت‌های مهمی در بدن مثل تنفس، تپش قلب، چرخه‌ی پریود، دمای بدن، اندازه‌ی کلسترول و... می‌شود.

مشکلاتی که در غده تیروئید به وجود می‌آید، جزو اختلالات شایع بین افراد مختلف بوده و ممکن است شامل سرطان‌های کوچک یا بدخیم شود. همچنین ممکن است در حد یک مشکل سطحی و زودگذر برای فرد مبتلا باقی بماند. این مشکلات، ناشی از ترشح نادرست این غده است؛ به این صورت که اگر غده تیروئید، هورمون بیش از اندازه تولید کند، فرد دچار بیماری تیروئید پرکار و اگر کم‌تر از اندازه‌ی استاندارد هورمون تولید کند، فرد دچار بیماری تیروئید کم‌کار می‌شود. برای تشخیص این بیماری آزمایش‌های مختلفی انجام می‌شود که در ادامه به بررسی تفسیر جواب نمونه برداری تیروئید خواهیم پرداخت.

بیوپسی یا نمونه برداری تیروئید و انواع آن

مشکلاتی که در زمینه‌ی تیروئید برای افراد به وجود می‌آید، جزو مشکلات رایج در پزشکی بوده و درصد زیادی از افراد به آن‌ها دچار هستند. در برخی مواقع، پزشک معالج برای تشخیص بهتر بیماری، انجام نمونه برداری تیروئید را برای فرد مبتلا تجویز می‌کند.

بیوپسی یا نمونه برداری در واقع به این معنا است که تکه‌ی بسیار کوچکی از غده تیروئید برداشته می‌شود تا متخصص رادیولوژی قادر به بررسی آن باشد؛ و در نهایت ابتلا به بیماری مورد بحث را برای فرد مراجعه کننده تأیید یا عدم تأیید می‌کند. برای انجام نمونه برداری تیروئید روش‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

·         نمونه برداری سوزنی یا FNA (Fine needle aspiration)

·         نمونه برداری کورنیدل بیوپسی یا Core needle biopsy

·         نمونه برداری با جراحی

تفسیر نمونه برداری تیروئید باعث تشخیص چه بیماری‌هایی می‌شود؟

معمولاً بعد از گذشت چند روز از انجام نمونه برداری، جواب آن آماده می‌شود. تفسیر نمونه برداری تیروئید با توجه به علائم و شرایط غده‌ی تیروئید بسیار متفاوت خواهد بود و دارای جواب مشخصی نیست. به طور کلی بهترین کار برای تفسیر نمونه برداری تیروئید، مراجعه به پزشک معالج خود بوده تا در صورت نیاز نسخه‌ی انجام سایر آزمایشات را صادر کرده و یا داروهای مورد نیاز برای درمان را تجویز کند.

به هر حال در صورت مشاهده‌ی مشکل یا علامتی در جواب نمونه برداری، ممکن است فرد دچار یکی از بیماری‌های زیر باشد که به اختصار به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

کیست یا ندول

ندول‌ها یا همان کیست‌ها در واقع توده‌هایی در قسمت جلویی گلو هستند که پر از آب بوده و با تجمع در گلو باعث ایجاد درد در آن ناحیه می‌شوند. وجود این کیست‌ها در گلو باعث می‌شود تا فرد هنگام قورت دادن و خوردن غذا دچار مشکل شود. این ندول‌ها در بعضی موارد که خیلی کم اتفاق می‌افتد، ممکن است تبدیل به سرطان شوند که در هر صورت نیاز به درمان زیر نظر پزشک متخصص است.

برای مطالعه بیشتر پیرامون درمان ندول تیروئید کلیک کنید.

ندول‌های بزرگ و ندول‌های سمی

ندول‌های بزرگ با نام دیگر گواتر، همان توده‌های پر از آب جمع شده در گلو هستند که اندازه‌ی خیلی بزرگ‌تری نسبت به کیست‌ها داشته و به شدت فرد را هنگام بلع غذا و حتی نفس کشیدن دچار مشکل می‌کند. همچنین ندول‌های سمی که به آن‌ها نیز گواتر گفته می‌شود، توده‌هایی هستند که به هیچ عنوان سرطانی نبوده و باعث ترشح بیش از اندازه‌ی غده تیروئید می‌شوند.

بیماری هاشیموتو

هنگام تفسیر جواب نمونه برداری تیروئید ممکن است متوجه ابتلا به یک بیماری به نام هاشیموتو شوید. این بیماری هنگامی اتفاق می‌افتد که به دلیل اختلالاتی در بدن، سلول‌های ایمنی بدن به سمت غده تیروئید حمله‌ور شده و باعث می‌شوند تا مقدار کمی هورمون تیروئید ترشح شود. در این صورت اصطلاحاً می‌گویند فرد دارای تیروئید کم کار است.

در نهایت علاوه بر این موارد، هنگام تفسیر جواب نمونه برداری تیروئید ممکن است متوجه وجود بیماری‌های دیگری مثل عفونت در غده تیروئید، گریوز یا پرکاری تیروئید و در 10% مواقع سرطان شوید.

درمان توده های تیروئید با استفاده از امواج مایکروویو یا رادیوفرکانسی ( RF  تیروئید) روش جدید درمانی است که توسط دکتر ابراهیمی نیک در مرکز سونوگرافی تیراد انجام می شود.

در چه شرایطی نیاز به انجام نمونه برداری تیروئید است؟

به طور کلی، بیوپسی تیروئید جزو اقداماتی در مراحل آخر برای تشخیص بیماری‌های مربوط به تیروئید است. برای مثال در مواردی که فرد دچار بیماری گریوز است، پزشکان با تجویز آزمایش خون یا تصویر برداری برای فرد مراجعه کننده، متوجه بیماری او می‌شوند.

اما در صورتی که فرد مبتلا دارای ندول‌هایی با قطر بیش‌تر از یک سانتی متر باشد، انجام نمونه برداری تیروئید توسط پزشکان متخصص تجویز می‌شود. همچنین هنگامی که ندول‌ها در تصویر برداری کامل مشخص نباشند و حالت سفت و جامدی داشته باشند هم انجام این آزمایش توصیه شده و سپس با تفسیر جواب نمونه برداری تیروئید توسط پزشک مربوطه، اقدام به درمان انجام می‌گیرد.

علاوه بر این موارد در بعضی از مواقع که بیمار درد بسیار زیاد و غیر قابل تحملی را در ناحیه گلو احساس کرده و شاهد تورم در آن قسمت هستیم هم احتمال تجویز نمونه برداری تیروئید توسط پزشک متخصص بسیار بالا است.

کلام آخر

غده تیروئید یکی از مهم‌ترین اعضای بدن است که با ترشح هورمون‌ تیروئید به قسمت‌های مختلف بدن و عملکرد آن‌ها کمک می‌کند. در صورت ترشح اشتباه این هورمون در اندازه‌ای نادرست، ممکن است سیستم بدن دچار اختلالاتی شده و در نهایت باعث ایجاد بیماری‌های مختلف شود. برای تشخیص این بیماری‌ها راه‌های متفاوتی مثل انجام آزمایش خون، سونوگرافی یا تصویر برداری تیروئید و در نهایت انجام نمونه برداری وجود دارد. در صورت رشد بی‌رویه ندول تیروئید و یا احساس درد شدید در قسمت گردن و گلو، طبق تشخیص پزشک معالج، لازم است تست بیوپسی انجام شده و بعد از تفسیر جواب نمونه برداری توسط پزشک در صورت ابتلا به هر گونه بیماری، شروع به درمان آن کرد.

 

 

0 پاسخ

نظرات

نظر خود را با ما در میان بگذارید
نشانی ایمیل منتشر نخواهد شد

نظرات

Your email address will not be published. فیلدهای ستاره دار اجباری هستند *