تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در ناحیه میانی جلوی گردن درست زیر حنجره و بالای استخوان جناق قرار گرفته است تیروئید دو هورمون تیروکسین (T4) و تری یدوترونین (3T) را ترشح می کند که متابولیسم بدن را تنظیم می کنند.
کار تیروئید توسط غده ای در مغز که هیپوفیز نام دارد تنظیم می شود هیپوفیز هورمون تحریک کننده تیروئید (T S H)را ترشح می کند که باعث تحریک ترشح 4T و 3T از تیروئید می شود.
گره تیروئید : ناحیه ای بیضوی یا مدور در تیروئید می باشد که دلایل خوش خیم یا بدخیم دارد، در اکثر موارد علل آن خوش خیم می باشد.
روشهای تشخیصی
بوسیله روشهای تشخیصی گرههای خوش خیم از بدخیم افتراق داده شده و راههای درمانی مناسب بر اساس علل آن انجام میشود. چندین روش تشخیصی برای بررسی گره تیروئید وجود دارد اما همه آنها برای یک فرد مناسب نیست، ممکن است در یک بیمار یک یا دو روش برای تشخیص کافی باشد اما در بیماری دیگر روشهای تشخیصی بیشتری لازم باشد تا به تشخیص برسیم انتخاب روشهای تشخیصی و تفسیر آن بر عهده پزشک معالج می باشد .
1. تست TSH
TSH به وسیله تست خونی اندازه گیری می شود
• اگر سطح TSH نرمال باشد قدم بعدی سونوگرافی و سپس نمونه گیری با سوزن از تیروئید می باشد .
• اگر سطح TSH کمتر از حد نرمال باشد، قدم بعدی انجام اسکن تیروئید می باشد .
• اگر سطح TSH بالاتر از حد نرمال باشد، قدم بعدی بررسی بیماریهای اتو ایمیون تیروئید می باشد .
2. سونوگرافی تیروئید
برای همه بیمارانی که در معاینه مشکوک به گره تیروئید هستند، باید سونوگرافی از تیروئید انجام شود. همچنین سونو در همه بیمارانی که سیتی اسکن ،MRI یا سونوگرافی داپلر از عروق گردن ، گره تیروئید نشان داده ، لازم است به وسیله سونوگرافی اندازه و خصوصیات گره مشخص می شود. سونوگرافی می تواند ، گرههایی را که نیاز به نمونه برداری با سوزن دارند را تشخیص دهد.
3. نمونه برداری تیروئید
در بیشتر موارد، سطح TSH نرمال است که قدم بعدی نمونه برداری از تیروئید میباشد . نمونه برداری بوسیله سوزنهای ظریف و کوچک انجام شده، مقدار کمی بافت تیروئید از گره برداشته شده و زیر میکروسکوپ بررسی می شود.
نمونه گیری در مراکز پزشکی و مطب انجام می شود ، گره بوسیله لمس مشخص می شود و در برخی موارد با هدایت سونوگرافی انجام می شود و درد آن به اندازه اقدامات دندانپزشکی می باشد.
نمونه برداری ، سرطان تیروئید را مشخص می کند . در برخی از بیماران مقدار بافت خارج شده کافی نیست . در اینگونه موارد نمونه گیری مجدد لازم است که بهتر است با هدایت سونوگرافی انجام شود . در 10 درصد موارد نمونه گیری با قاطعیت نمی تواند سرطان تیروئید را رد کند و از طرفی شواهدی قطعی برای تایید آن ندارد . در چنین مواردی برای تشخیص نهایی نیاز به جراحی تیروئید است .
نتایج نمونه برداری یکی از موارد زیر می تواند باشد :
1) خوش خیم 2) بدخیم 3) مشکوک به بدخیم 4)ناکافی
4. اسکن تیروئید
در اکثر موارد نیاز به انجام اسکن تیروئید نیست . اسکن تیروئید تنها در مواردی انجام میشود که سطح TSH کاهش یافته باشد . در این موارد اقدام اول بعد از آزمایش خون ، انجام اسکن تیروئید می باشد.
اسکن تیروئید کمک می کند تا مشخص شود که آیا گره تیروئید خودکار بوده یا فاقد عملکرد می باشد. در مواردی که گره تیروئید خودکار باشد، گره داغ نامیده می شود و هنگامی که عملکردی ندارد، گره سرد نامیده میشود . اسکن تیروئید بعد از خوردن مقدار کمی ید رادیو اکتیو انجام می شود. اسکن تکنسیم نیز قابل استفاده می باشد. ارزش تشخیصی آن کمتر است اما طول اثر مواد رادیو اکتیو آن کوتاهتر بوده و تماس با رادیو اکتیو کمتر می باشد.
*گرههایی که ید رادیو اکتیو جذب می کنند. در اکثر موارد سرطانی نیستند ، این گرهها ، خودکار ، داغ یا سمی نامیده میشوند و نیازی به نمونه گیری ندارند.
*گرههایی که ید رادیواکتیو جذب نمی کنند ، گره سرد نامیده می شود و در 5 درصد موارد سرطانی می باشند، 95درصد گرههای تیروئید سرد می باشند.
خطر تماس با مواد رادیو اکتیو در مقابل سود تشخیصی آن کم می باشد.
در خانم های باردار و یا شیرده، اسکن تیروئید ممنوع می باشد. برای خواندن مقاله ی بارداری و تیروئید برروی لینک زیر کلیک کنید.
بیماران تیروئیدی و پرهیز در دوران بارداری
بعد از اسکن تیروئید، بیمار باید بعد از هر بار دفع ادرار، با آب فراوان توالت و دستهای خود را بشوید ، زیرا مواد رادیو اکتیو از طریق ادرار دفع می شوند .
درمان گره تیروئید
بهترین درمان گره تیروئید بر اساس تشخیص آن متفاوت می باشد.
گره های خوش خیم
گره های خوش خیم شامل بافت تیروئید نرمال است. نیازی به جراحی نیست و تنها باید تحت نظر باشند و سونوگرافی مجدد هر چند ماه انجام شود، برخی پزشکان برای گره های بیش از 4 سانتی متر توصیه به جراحی می کنند .
درمان سرکوب کننده با هورمون تیروئید
اگر گره سرطانی نباشد،اندازه آن بزرگ باشد ، برخی از پزشکان یک دوره درمان با (هورمون تیروئید) لووتیروکسین را به جهت کوچک شدن گره پیشنهاد می کنند. این درمان ، درمان سرکوب کننده با هورمون نامیده می شود. اما در منابع معتبر این درمان توصیه نمی شود زیرا تنها درصد کمی از گره ها، کوچک می شوند ، همراه با عوارض جانبی می باشد و سطح هورمونهای تیروئید باید مرتبا اندازه گیری شود.
گره های بدخیم
تنها 5 درصد گره های تیروئید بدخیم هستند . بیشتر بیماران مبتلا به سرطان تیروئید شانس بالایی برای بهبود طولانی مدت دارند.
درمان سرطان تیروئید بر اساس نوع آن متفاوت می باشد. درمان سرطان تیروئید، جراحی غده تیروئید و ید رادیو اکتیو، برای یک یا چند بار می باشد. بعد از جراحی و ید رادیو اکتیو نیاز به درمان سرکوب کننده با هورمون تیروئید دارند .
گره های مشکوک به بدخیمی
خطر سرطان در این گره ها 50 تا 70 درصد است . بیماران مبتلا به گره های مشکوک به بدخیمی نیاز به جراحی تیروئید دارند. چون شانس بدخیمی در اینها بالاست
گره های با نمونه ناکافی
در نمونه گیری های ناکافی از تیروئید، بافت سلولی کافی برای تشخیص وجود ندارد. در این موارد نمی توان بدخیمی را رد کرد. در این شرایط نمونه گیری تحت راهنمائی سونوگرافی، مجددا باید انجام شود.
گره های خودکار (داغ)
برخی از گره ها هورمون تیروئید تولید می کنند، اما میزان تولید هورمون کنترل شده نیست. این گره ها خودکار نامیده میشوند و تقریبا همیشه خوش خیم هستند و می توانند باعث پرکاری تیروئید شوند.
اگر گره های خودکار باعث پرکاری تیروئید شوند، به وسیله جراحی یا ید رادیواکتیو درمان می شوند. در مواردی که تولید هورمون زیاد نیست، چنانچه بیمار جوان باشد تنها تحت نظر گرفته شده و در فواصل منظم اندازه گیری هورمون های تیروئید انجام می شود. اما در مواردی که بیمار مسن باشد، درمان جراحی یا ید رادیواکتیو انجام می شود زیرا گره های خودکار در افراد مسن باعث اختلالات ضربان قلب و پوکی استخوان می شوند.
گره های کیستی
گره های کیستی در اغلب موارد خوش خیم هستند و توسط مایع پر شده اند. این گره ها با کشیدن مایع بوسیله سوزن کوچک میشوند. گره های کیستی از نظر تغییر سایز باید تحت نظر باشند. اگر گره های کیستی مکررا بزرگ شوند یا به دفعات خون ریزی کنند، جراحی می تواند گزینه مناسب درمانی باشد.
نظرات
نظر خود را با ما در میان بگذاریدنشانی ایمیل منتشر نخواهد شد